Program Akışı
Yazma-kitap kültürü ile yeni tanışan öğrencilere literatür, metodoloji, kavram ve kaynakları tanıtmayı amaçlayan bu program, yazma eserlerin ortaya çıkışından bugünkü kaynaklara erişime kadar kapsamlı bir temel sağlayacaktır. Yazma eserlerin tarihsel serüveni, sözlü kültürden yazılı kültüre geçişin ana dinamikleri ve bu süreçte sema, kıraat, imla ve icazet gibi geleneklerin rolü incelenecektir. Yazılı kültürün ortaya çıkışı ve gelişimi, telif ve tercüme faaliyetleri ile birlikte üretici aktörlerin de katkıları üzerinden tartışılacaktır.
Kağıttan kitaba uzanan yolculukta, kullanılan materyallerin yanı sıra ebru, tezhip, minyatür ve cilt sanatları gibi unsurların estetik boyutları ve tarihsel rolleri de incelenecektir. Ayrıca metinlerin yapısal unsurları olan eser başlığı, sebeb-i telif, ithaf ve telif kayıtları gibi detayların, yazma eserlerin kimlik ve işlevini anlamak için ne gibi imkanlar sunduğu görülecektir. Mülkiyet, istinsah, kıraat ve fevaid gibi kayıt türleri ise yazma eserlerin kullanım geçmişini ve dolaşımını anlamada önemli bir rehber olarak ele alınacaktır.
Programın son kısmında, Osmanlı yazma eser kütüphanelerinin tarihçesi ile birlikte Türkiye ve dünya genelindeki yazma eser kütüphaneleri tanıtılarak dijital beşerî bilimler çerçevesinde yazma eser çalışmalarına nasıl katkı sunulabileceği tartışılacaktır. Programın son gününde ise Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi'nde düzenlenecek uygulama dersleri ile öğrenciler, yazma eserleri birebir inceleme fırsatı bularak teorik bilgilerini pratikle pekiştireceklerdir. Bu kapsamlı yaklaşım, öğrencilere yazma eser kültürünü anlamaları ve bu mirası akademik çalışmalarında etkili bir şekilde kullanmaları için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmayı hedeflemektedir.